Wednesday, April 11, 2018

DEMAM PILIHANRAYA

Demam pilihan raya memang hebat tiba tiba sahaja posting saya mengenai Sejarah Pilihanraya menjadi Top Hits kegemaran pembaca selepas sahaja parlimen di bubarkan. Selalunya pos yang sebegini jarang di sukai ramai tapi kali ini dia menduduki rangking pertama dalam blog saya

Thursday, March 29, 2018

WINDOWS 10 SELALU UPDATE

Sesiapa yang mengunakan Window 10 tentu mengalami masalah komputer update dengan sendiri dan kemudia anda perlu tungu beberapa lama untuk selesaikanya. Jika amda tiada keperluan mustahak di sat itu tidak menjadi masalah tetapi jika memang itulah waktu yang paling kritikan adan nak mengunakanya yang komputer pula suruh anda tungu untuk selesaikan update . Tentu anda bebfgang kan

Hari ini merupakan pos pertama saya untuk tahun 2018 saya akan tunjukan bagaimanakah mematikan windows 10 update.
ada beberapa cara tapi tidak lah semudah windows 7 yang tersedia menu mematikan windows update.
Tapi saya akan tunjukan satu cara yang paling mudah yang lain tu rumit tunjuk pun sukar di fahami



Mula mula
Bukalah Control Panel dengan cara klik kanan Start Menu 
pilih Control Panel.
pilih System and Security
pilih Administrative Tools

Setelah klik Administrator Tools,  akan muncul halaman baru yang berisi tool.
 Pilihl tool Service.

Dalam tool Service  pilih Windows Update
Klik 2 x untuk membuka Windows Update Properties.

Apabila telah terbuka ubah pilihan Startup type dari Enable menjadi Disabled
kemudian klik Stop pada Service status
Jika sudah tekan OK.
Selesai

Wednesday, April 19, 2017

Tugas pembersih alam semulajadi

Semalam saya terserempak dengan biawak di perjalanan dan saya terus teringat kata kata orang dulu biawak pembawa sial , Tapi pada saya tiada ada apa apa kesialan pada binatang tersebut malah dia di cipta Allah adalah  untuk kegunaan tertentu . Karana Allah telah berfirman tidaklah aku cipta sesuatu itu sia sia melainkan ada sebab sebab tertentu.















Dari itu terbitlah ilham saya untuk menulis artikel ini tentang ciptaan biawak yang ternyata adalah haiwan  pemakan bangkai dan secara tak lansung berfungsi sebagai pembersih bumi kita dari bau bangkai.
Sepatutnya kita berterimakasih pada biawak kerana membersih bumi agar tidak di cemari bau bangkai yang mungkin bertaburan di merata tempat dan mendatangkan bau yang tidak selesa.

di bawah ini saya senaraikan beberapa jenis pembersih semulajadi yang Allah sediakan


1. Biawak  membersih bangkai













2. Ikan Paus biru membersih lautan




3. Ikan  pembersih lumut kolam dan  aquirium (nama tak tau)
















4. Ikan Kakatua Pembersih Karang dan Pengusir Nyamuk Laut
 


 










5. Bintang Black hole pembersih bintang mati di jagat raya














6. Zikir pembersih hati manusia
















Itu antara pembersih semulajadi yang dapat saya senaraikan jika ada sesiapa ada maklumat  tentang pembersih lain sila emel saya atau letakan di ruang komen di bawah supaya nanti saya boleh senaraikan di blog saya

Sunday, March 12, 2017

Aplikasi untuk Windows anda

Selalunya bila anda membeli komputer di kedai software komputer anda hanya di bekalkan OS system dan beberapa aplikasi asas sahaja dan anda terpaksa mencari altenetif lain untuk menambah aplikasi yang di perlukan untuk komputer anda . Anda boleh mencari di google search untuk setiap suatu aplikasi berkenaan satu persatu dan sudah tentu membosankan dan amat rumit untuk anda lakukan ,namun di sini saya linkkan satu laman web yang mengumpul semua aplikasi yang mungkin anda perlukan. Untuk memuat  turun beberapa aplikasi berguna untuk Windows tersebut  anda perlu klik di sini http://www.fileeagle.com/


Thursday, January 19, 2017

BLACK HOLE tu sejenis bintang bukan BERLUBANG



Selama ini aku berangapan black hole tu berlubang dan akan menyedut semua benda di jagatraya kelubangnya tetapi bila aku baca maksud ayat quran dari surah At-Takwir ayat 15-16. Ternyata ianya bukan seperti di gambarkan oleh saintis sekarang. Jika saintis barat mengkaji ayat quran ini ternyata Black hole adalah sejenis bintang yang tersembunyi.yang telah lama di ceritakan didalam Al Quran.

Mari kita kaji surah At-Takwir ayat 15-16.


 Aku bersumpah demi ( khunnas) bintang tersembunyi. Yang bergerak cepat (aljawaar) yang menyapu.”(al kunnas)







Khunnas dalam ayat tersebut merujuk kepada bintang tersembunyi
Dalam ayat ini Allah bersumpah dengan salah satu makhluk-Nya yakni bintang yang bernama atau memiliki tiga karakter.
 Pertama, khunnas (الْخُنَّسِ)yang tersembunyi dan tidak terlihat.
 Kedua, aljawaar (الْجَوَارِ) bergerak cepat dan sangat cepat.
 Ketiga, al kunnas (الْكُنَّسِ) yang menyapu dan menelan setiap yang ditemuinya

Tiga keretor ini ada pada bintang Black Hole mengikut kajian saintis astronomi sekarang

Invisible: Tersembunyi
Moves:  Bergerak cepat dan sangat cepat
Vacuum cleaner: menyapu dan menelan setiap yang ditemuinya

Rumusanya
1. Black Hole adalah bintang yang berat massanya dan tersembunyi sehingga tidak dapat dilihat.
2. Makhluk ini berjalan dengan kecepatan mencapai puluhan ribu kilometer per saat.
3. Black Hole menarik, menekan, dan membersihkan setiap sesuatu yang ditemuinya dalam perjalanannya.

Al quran telah menceritakan ini sejak 1400 tahun dahulu mendahului sains moden
Jadi masih sangsikah kita Al quran itu sebenarnya dari ALLAH